Chile

Chile to państwo położone na kontynencie Ameryki Południowej, które rozciąga się długim, wąskim pasem na zachodnim wybrzeżu, nad Oceanem Spokojnym.

Santiago de Chile jest stolicą tego pięknego państwa. Najbardziej znanymi wyspami należącymi do Chile są Wyspa Wielkanocna oraz Chiloé (ta należy także do Patagonii – krainy na południu kontynentu). Całkowita powierzchnia kraju wynosi 756 950 km2.

Klimat

Klimat północnego Chile to klimat zwrotnikowy, bardzo suchy. Na pustyni Atakama w niektórych miejscach deszcz nie spadł od ponad 400 lat! W środkowej części państwa klimat zmienia się na podzwrotnikowy morski, kiedy to opady występują głównie od maja do lipca (w Chile wtedy jest pora zimowa). Na południu panuje klimat umiarkowany morski z wysokimi sumami opadów. Najdalej na południe klimat znów zmienia się w subpolarny. Jeśli chodzi o ludność Chile, to jest to szóste co do liczebności państwo Ameryki Południowej. Zamieszkuje tutaj około 16,9 mln mieszkańców, z czego większość to biali. Liczba Metysów waha się około 44% ogólnej liczby ludności.

chile

W Chile zamieszkuje także ogromna liczba imigrantów z Hiszpanii, Włoch, Irlandii, Francji, Grecji, Niemiec, Anglii, Szkocji, Chorwacji oraz Palestyny. Państwo to cechuje wysoki poziom edukacji i jeden z najniższych na kontynencie wskaźnik analfabetyzmu. Nauka w szkole podstawowej trwa 8 lat i jest obowiązkowa i bezpłatna.

Kuchnia

Jeśli chodzi o kuchnię w Chile, to najważniejszym posiłkiem jest obiad. Najczęściej jest nim rosół z ziemniakami albo kukurydzą i wołowiną, a na drugie danie – ryż z wołowiną lub kurczakiem. Popularnym daniem jest także pastel de chochlo – zapiekanka z kukurydzy z warzywami, kurczakiem i wołowiną. Znane są tutaj także ryby i owoce morza. W Patagonii, tradycyjną potrawą jest curanto – pożywny gulasz z ryb, skorupiaków, kury, cielęciny, wołowiny i ziemniaków. Wina chilijskie są znane jako jedne z najlepszych na świecie.

You may also like...